27 April 2013

Contoh Makanan Sihat Di Warung Mamak Contoh Makanan Sihat di Restoran Mamak

Rakyat Malaysia sinonim dengan kedai/restoran mamak. Bila lepak di mamak, tak sah kalau tak pekena makanan atau minuman di mamak tersebut. Tapi ingat, lepak anda itu harus menjadi aktiviti yang sihat dengan elakkan makanan yang menggemukkan dan tinggi kalori. 

Jadi untuk hindarkan anda lepak dengan makan yang menggemukkan di mamak itu, anda boleh teliti contoh makanan sihat di mamak. Betul ke? Jom lihat.

1. Capati.
Capati sesuai menggantikan roti canai yang menjadi pilihan masing masing. Jika bandingkan sekeping roti canai dengan 300 kalori, better for you guys untuk makan capati hanya dengan 190 kalori lebih kurang. So dari situ kurang kalori yang di ambil dan boleh di ambil kerap berbanding roti canai. Sihat bukan?

2. Ayam tandoori
Terliur dengan ayam tandoori? Tiada masalah anda nak makan. Sepotong ayam tandoori(bahagian dada) bersamaan dengan 220 kalori. Lagipun ayam merupakan sumber mudah untuk mendapatkan protein asas. Jadi jangan ragu ragu hendak makan ayam tandoori ya!

3. Telur rebus
Jika anda rasa tak berkeinginan nak makan yang berat berat, pesan sahaja 2-3 biji telur rebus. Satu biji telur rebus bersamaan dengan 90 kalori. Tak perlulah anda berlapar kalau lepak di mamak, kan ada alternatif lain tu!

4. Nasi kandar
Nasi kandar makanan sihat ke? Ya, jika anda mahir dalam pengawalan makanan. Nasi putih segenggam, lauk lebih tak mengapa, dan kurangkan kuah. Tiada apa yang mustahil. Paling tidak, jika anda menikmati nasi kandar dengan 'portion' yang betul, mungkin dalam 400-500 kalori hidangan anda itu. Sekali sekala apa salahnya kan?

5. Teh tarik kurang manis satu!
Perkara paling utama bila lepak mamak, teh tarik wajib ada! Ianya sihat bila anda pesan teh tarik kurang manis. Disarankan apabila anda lepak, harus beserta dengan air kosong sebagai tambahan. Tips yang berguna – minum hanya separuh gelas sahaja teh tarik kurang manis tersebut, dari situ anda dapat mengawal pengambilan gula dalam badan. Kalau kena kencing manis siapa yang susah?

 Fikir fikirkan dan selamat beramal! :)

No comments: