30 July 2011

ASHRAF ALESSA FARHANA MENINGGAL DUNIA




Mohd Ashraf Abd Aziz, 26 yang gagal menukar nama kepada Aleesha Farhana telah kembali ke rahmahtullah pada jam 4.50 tadi.Mohd Ashraf menghembuskan nafasnya yang terakhir di wad ICU, Hospital Sultanah Nur Zahirah.Ashraf sebelum ini memohon untuk menukar nama Aleesha Farhana meninggal dunia kerana tekanan darah rendah.





ashraf sebelum ini membawa kesnya di Mahkamah untuk mendapat kebenaran menukar status jantinanya tetapi hasratnya itu telah ditolak mahkamah.Mohd Ashraf Hafiz, yang berasal dari Seberang  telah menjalani pembedahan pertukaran seks di Thailand pada Mei 2009.




takziah diucapkan kepada keluarga ASHRAF
dan diharap agar semua warga Malaysia tidak lagi
menimbulkan sebarang bentuk kecaman,umpatan
dan segala yang berusur keburukan agar
rohnya pergi dengan tenang..

AL~FATIHAH...

How to remove Facebook virus | Macam mana nak buang virus Facebook

Assalamualaikum...selamat malam..

Ramai pengguna facebook kini dihantui
oleh virus-virus yang cuba menceroboh masuk
ke dalam sistem komputer mereka..Saban hari
ada sahaja mesej ganjil yang mengandungi link berbahaya ataupun yang terbaru melalui gambar yang kununnya
ada wajah pengguna FB..untuk lebih lanjut lagi
mengenai virus-virus terkini di FB boleh
 KLIK SINI UNTUK LEBIH TAHU

Pasti ramai pengguna belum tahu bagaimana
hendak membuang virus-virus jahanam ini
jika sudah terkena kan..okay,hari ini
saveq nak share sama korang semua..
ini pun saveq dapat dari member blogger lain..
yang lebih arif lagi..nak terjah??
KLIK SINI...



How to remove Facebook virus | Macam mana nak buang virus Facebook
                                           

1-kill the processes
    fbtre6.exe
   mstre6.exe

caranya ialah:


                       
           Korang right click window bar (yang kat bawah tuh) dan klik 'Start Task Manager'






Klik pada tab yang kedua iaitu 'Processesdan cari dan tekan image name fbtre6.exe dan mstre6.exe satu persatu, dan klik pada End Process






2- Delete this regidtry values:



HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “c:\windows\mstre6.exe”
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “C:\Windows\fbtre6.exe”
HKEY_CURRENT_USER\AppEvents\Schemes\Apps\Explorer\Navigating

caranya ialah:




Korang klik pada Start button, dan taip run kat bar bawah tu. Boleh tekan Enter terus atau klik pada yang pertama tuh.




Window baru akan keluar dan taip regedit. Klik Ok




Cari file step by step seperti yang tertera di atas, contoh
HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Microsoft > Windows > Current Version > Run > ”systray” 
Untuk lebih kepastian, pada ruang Data, akan tertera ini “c:\windows\mstre6.exe
Klik dan delete


PERHATIAN: JANGAN SEWENANG-WENANGNYA DELETE FAIL YANG ANDA TAK PASTI. LAPTOP/PC ANDA MUNGKIN TAK DAPAT START KALAU TERSALAH DELETE


3- Delete this file
     
C:\\Windows\\fbtre6.exe
C:\\Windows\\fmark2.dat


Caranya mudah saja macam korang cari fail dan folder. Mula daripada My Computer.






1;tukar pasword facebook
2:Delete facebook application yg tak pernah korang pakai.


kalau kurang faham klik saja perkataan SUMBER KEDUA diatas tu...







sumber ketiga
Ni yang aku dapat daripada Facebook sendiri. 
Rasanya untuk keterangan lebih lanjut,
 boleh click perkataan sumber ketiga tu
                                         


okay,dah cukup...nak lagi???
korang try la dulu..kalau tidak menjadi juga,
korang komen jak..nanti saya update lagi..

SELAMAT BERJAYA!!!

sini saveq nak share bagaimana nak elak
kena virus jahanam ni..tapi dalam bahasa OMPUTIH la..
kalau nak dalam bahasa ibunda juga,
guna jak google translate..
senang,mudah dan cepat.....
Here are some ways to be smart and aware on Facebook and across the Internet:

  • Don’t click on links or open attachments in suspicious emails. If the email looks weird, don’t trust it, and delete it from your inbox immediately.
  • Be wary of where you enter your password. Just because a page on the Internet looks like Facebook or another site you use, it doesn’t mean that it is. Check the address bar in your browser, and learn to tell the difference between a good URL and a bad one. If you ever have doubts about the legitimacy of a link, simply type the website’s URL (for example, http://www.facebook.com) into the address bar.
  • Be suspicious of any email or message that contains an urgent request or asks you to update your information or provide new information.
  • Be suspicious of emails or messages that contain misspellings or use bad grammar, especially if they’re from someone who is usually a good writer.
  • Make sure you have an up-to-date web browser equipped with an anti-phishing blacklist.Some examples are Internet Explorer 8.0 and Firefox 3.0.10.
  • Make sure you have up-to-date comprehensive security software on your computer that includes anti-virus, anti-spyware, anti-phishing, and a firewall.
  • Make sure you've set your operating system to update automatically.
  • Make sure you’ve listed a security question and answer for your online accounts. This will come in handy if you ever lose access and need to prove who you are. You can do this on Facebook from the Account Settings page. You should also add a mobile phone numberfrom this page, which will help if we ever need to send you a text message to confirm your identity.
  • Don’t share your passwords with anyone. Don’t do it. Most reputable online services will never ask for your password through any form of communication.
  • Use different passwords for your various online accounts. If you use the same password everywhere, and it’s stolen, you could lose access to all of your accounts at once.
  • Use a complex password that can’t be easily guessed. Avoid common words, and make sure your password is at least eight characters long and includes capital and lower case letters, numbers, and symbols.
  • Remember that you choose what you share and with whom you share it. Think before you post, especially if the information is sensitive or personal in nature. You can learn more about how to control your information on Facebook, including how to choose an audience for each and every post you make, in our Privacy Guide.
  • Use caution when accessing or sending information over an unsecured public wireless network. Unless you can verify that a Wi-Fi network is secure, you may want to avoid transmitting sensitive information.


29 July 2011

kenapa memaki dalam blog saya


Demam saya bertambah-tambah...
sebab Malaysia kalah menentang Singapura
dengan agregat 4-6..
kecewa bukan kepalang la tadi di wisma wakaf
nasib baik ada yang baik hati belanja
makan dan minum..terima kasih sekali l
agi 
Datuk Mohd Jefrry Rosman..
memang datuk sporting la.

Penat bersorak tadi..walaupun kalah
Malaysia tetap di hati..
Terbukti pasukan negara telah mencetuskan
malah mengembalikan fenemona
dalam arena bola sepak negara..
semangat seperti inilah yang perlu dipupuk
di jiwa setiap warga Malaysia..
Teruskan menyokong pasukan bola sepak negara..
Masih terlalu jauh perjalanan yang perlu ditempuh..
Belajar dari pengalaman adalah kunci kepada
kejayaan pada masa hadapan..diharap pasukan negara gemilang di masa hadapan..

Safee Sali terbaik...cuba melepaskan diri dari pertahanan Singapura


Berbalik pada tajuk asal entri ini..
sebaik membuka blog dan menerjah ruangan shoutbox
terkejut betul tahap gaban WW 
sehingga jantung ni terhenti sebentar mengepam..
melihat perkataan yang tertulis di sana..



ini dia....

kesian budak sabah yang innocent..macam saya la..dan sabahan yang lain juga..

siapa kah guest indon ini..
apa sebenarnya yang telah aku lakukan??
serasanya aku tidak pernah memaki insan lain..
malah aku jaga sebaiknya sebagai tanda kasih aku,,
dan yang lebih memeritkan
orang ini menggelarkan dirinya guest indon.
indonesia itu negara nenek moyang aku..
orang ni memang sah membuat pencemaran
<tidak cukup dengan jerebu di tawau ni>

jangan mahu berselindung 
di sebalik negara orang lain.
kalau berani tonjolkan dirimu..
ingin sekali aku bertanya
< apa sebenarnya yang buat kamu 
benci sangat dengan budak sabah ni ??..>
dah kena belasah ke??
awek lu kena kebas oleh budak sabah ke??
atau dulu time sekolah kena 
buli oleh budak~budak sabah??kesian la kalau semua tu terjadi sama lu...
banyakkan bersabar..
kerana Allah s.w.t lebih menyayangi 
mereka yang ditindas dan dizalimi..

buruk juak muka dia ni..ahahha..sekadar gambar hiasan la...

Malas juga aku mau bengang subuh~subuh buta ni..
aku tidak marah,cuma sedikit kesal..
dengan guest indon ni..yang memaki tak kena tempat.
aku harap guest indon ni sedar akan kejahilannya..
aku tak mahu bermusuhan dengan sesama insan ni..
apatah lagi dengan sesama Muslim..




BIARPUN KAMU MAKI AKU,AKU TETAP
BERDOA KEBAHAGIAAN KAMU,
DI DUNIA DAN SETERUSNYA AKHIRAT...amin..



28 July 2011

harimau malaya jangan terlalu mengaum!

AKU DEMAM BOLA SEPAK!!!


 Rakyat yang meminati sukan bola sepak
di setiap pelosok Malaysia pasti telah merasai
bahang kehangatan perlawanan timbal balik
pra-kelayakan pusingan ke-2 Piala Dunia 2014
antara Malaysia dengan Singapura
yang dibawakan secara langsung dari
Stadium Bukit Jalil kira-kira jam 8.45 malam nanti

Apa yang diharapkan seluruh peminat adalah
melihat pasukan Malaysia mampu menang dengan
berkelebihan 2 gol serta mengekang Singapura 
daripada membolosi gawang Harimau Malaya..



Dengan ketiadaan Syafik Rahim yang digantung 
1 perlawanan,Harimau Malaya tampak pincang namun
kehadiran semula Mohd Aidil Zafuan setelah pulih dari
kecederaan mampu mengisi kekosongan itu..

Dari nada yang dilontarkan Aidil,dia yakin mampu
merantai penyerang Singapura,Aleksander Duric
kerana tahu corak permainannya...
Apatah lagi bermain di laman sendiri,keseluruhan jentera
Harimau Malaya tampak bersemangat dan yakin
mengejar defisit 2 gol dan seterusnya
melakar 1 lagi sejarah dalam era bola sepak negara.,.

Cuma perlu diingatkan ..
> kerana sememangnya Melayu mudah lupa <
sikap terlalu yakin itu boleh mengundang padah
jika ia tidak dikawal dengan sebaiknya..
apa yang pasti,bola itu bulat..
jika ditendang kita sendiri tidak yakin ke mana arah tujunya..
Apapun,aku optimis Harimau Malaya bakal mengegar.
apatahlagi dengan kebanjiran penyokong tempatan
(yang dahulunya jarang sekali bersemangat apabila bercerita soal bola sepak)
Jangan hampakan kami semua buat yang kedua kalinya..
Berjuang demi negara,bukan demi nama..

#tidak sabar menunggu detik 8.45pm..tak suka debaran ini..
anda pulak bagaimana???

extravaganza:wow,banyaknya jari!!

Assalamualaikum..dan selamat malam..
Anda kenal dengan pelakon kacak 
dan tinggi lampai iaitu Hritik Roshan??
Tahukah anda Hritik Roshan memiliki 1 jari 
lebih di sebelah kanan tangannya..


yups,ini bukan perkara yang dianggap pelik
pada zaman ini..sebab saya sendiri mempunyai
saudara yang memiliki 1 jari tangan yang lebih..

TAPI YANG INI MEMANG PELIK..

1st lihat ni memang geli la..tapi aku segera sedar,ini adalah ciptaan
Allah s.w.t..yang buruk adalah dari kita yang jahil,yang baik datangnya
dari Allah s.w.t..


Jom berkenal-kenalan dulu sama empunya
jari jemari yang telah pun terukir namanya dalam
Guinness World Book of Record..

Di  bandar Uttar Pradesh,utara India,
seorang kanak-kanak berusia setahun mencatatkan
rekod baru dunia setelah dilahirkan
dengan 34 jari tangan dan kaki..

Akshat Saxena yang mempunyai 7 jari
pada setiap tangan dan 10 pada setiap kaki,
telah menjalani beberapa siri pembedahan untuk
membuang jari berlebihan..
Bertambah pelik lagi apabila dia dilahirkan
tanpa ibu jari..namun doktor kini 
berusaha membuat ibu jari itu daripada
jari yang mereka potong..

Akshat sebenarnya mengalami masalah
genetik yang dikenali sebagai polydactyly,sesuatu
yang boleh diwarisi..

akhsat saxena bersama bapanya..

Rekod Guinness sebelum ini dipegang oleh
seorang kanak-kanak lelaki China berusia 6 tahun
yang mempunyai 15 jari tangan dan 16 jari kaki..
namun telah kembali normal setelah
melakukan pembedahan..

Dunia akhir zaman..siapkan diri hiasi peribadi..


#Satu masa dahulu India gempar dengan kelahiran
bayi bermata satu..tidak punya hidung..




apa pendapat anda??

27 July 2011

24 July 2011

Qistina 1st GA



ni kes aku blogwalking ni...
terjumpa blog awek cute..
muahaha....
okay,ni peringatan k..
Nie bkn contest taw..nie give away..mcm lucky draw @ cabutan bertuah laa..


so dah ada yang baik hati 
nak buat lucky draw
even tujuan untuk naikkan trafik dia kan..
tidak salah rasanya kalau aku join..
sapa tahu kalau tuah baik..
tuah ayam nampak di kaki,
tuah manusia nampak kat mana???
kat mana~mana je la yang kamu suka
yang penting kamu puas hati..kan,kan,kan
terbaik punyaa...kata boboi boy

Untuk memenuhi syarat giveaway yang
mewajibkan men~tag kepada 5 blogger..
so berikut adalah senarai
mereka yang innoncent tapi kena tag...
1.IZZAR
2.
GARY
 3.MAZEER
4.MIRA
5.EVON

# TIDAK DIWAJIBKAN TURUT SERTA
SEKADAR KONGSI~KONGSI..
lu langsi lu mati woo..

22 July 2011

Chelsea fail to spark in Malaysia


Chelsea's Florence Malouda is tightly marked by Malaysian players during their match at the National Stadium in Bukit Jalil on Thursday. Chelsea won 1-0.



English giants Chelsea failed to shine under new boss Andre Villas-Boas Thursday in a friendly against Malaysia that was marred by racial abuse towards their Israeli midfielder Yossi Benayoun at Bukit Jalil
Unlike rivals Arsenal and Liverpool, who handed the Malaysian national side a firm beating, Chelsea struggled to break down a stubborn Malaysian Selection side made up of mostly Olympic Under-23 players.
It took a controversial goal by Didier Drogba in the 80th minute, from a free-kick, as the London side belatedly broke the deadlock at the Bukit Jalil National Stadium in Malaysia's capital Kuala Lumpur.
However, replays showed that the ball, which hit the post before bouncing off Malaysian goalie Mohamad Izham Tarmizis back, did not cross the line.
Malaysia then had a glorious opportunity to equalise in the 85th minute, but A. Thamil Arasu shot wide after being put through with only the goalkeeper to beat.

Jennifer Lopez cheated on Anthony?

 
                                   jennifer lopez


Style icon and celebrity Jennifer Lopez recently shocked Tinseltown with her abrupt split from her husband of seven years, Marc Anthony.

This divorce is the third for Lopez, who was previously married to Ojani Noa,in 1997 and Cris Judd, in 2001.

When Lopez and Anthony announced in a joint statement to People magazine that the split was "a difficult decision" and they had reached an "amicable conclusion", critics had mixed reactions at first.

Social profile, Twitter, went crazy with reactions by fans and fellow celebrities.

Comedian Jason Alexander tweeted from his account, “JLo is back in play. Anyone hooks me up with her cell number and then it's just a matter of time.”
Entertainment News commentator Dan Wootton (@danwootton), was more remorseful, “Shocked that Jennifer Lopez and Marc Anthony have split. They seemed so in love on American Idol."                      


Recently, however, Hollywood had a field day with news that the sizzling Latina had a minor affair with William Levy, the male lead in her latest music video “I’m Into You”. Green-eyed Levy is seen frolicking on the sands with Lopez.
Rumours sprouted after Levy, 30, separated from his wife Elizabeth Gutierrez a month after the video shoot. The couple was married for seven years.

Levy, who is currently involved in a lawsuit for a sexual offence against a minor, denied the affair and that it had anything to do with his former marriage.

A spokesperson for Levy told TMZ,(www.tmz.com): 'The only relationship there was or is, is a professional relationship. That’s all there’s ever been.'

Lopez has not commented on the rumours but judging from her history, it is unlikely that she will stay single for long.



video yang dinantikan.video BERSIH 2.0 dari PDRM???










SUMBER : ANAK SUNGAI DERHAKA

Aku tidak faham mengapa ramai yang menganggap PDRM adalah pengganas..Padahal PDRM telah melaksanakan tugas dengan sewajarnya..

Apa korang rasa bakal terjadi jika pihak polis tidak menjalankan tugas pada waktu perhimpunan BERSIH 2.0 itu berlangsung..

Adakah kemungkinan besar sejarah 13 MEI 1969 bakal berulang??? Sila rujuk SINI bagi mendapatkan gambaran jelas sejarah hitam negara pada waktu itu..PASTIKAN ANDA MEMAHAMI DAN MENELITI SETIAP BAIT~BAIT AYAT DI SANA..

Adakah PATRIOT akan berdiam diri ketika itu..dan dimana pula kedudukan PERKASA ??..Mampukah PERKASA menahan gelora jiwa  untuk membantah perhimpunan BERSIH 2.0..

Dan pastinya,jika PDRM tidak bertindak,adakah RUSUHAN perhimpunan BERSIH 2.0 itu akan kekal bersih dan aman..

Siapa sebenarnya yang lebih mendapat manfaat dalam perhimpunan BERSIH 2.0 ini??..

AMBIGA kah??  atau RAKYAT kah?? atau 


PARTI POLITIK kah??


Sebenarnya persoalan itu mampu kita jawab secara sendiri..
realiti dan fantasi..lu fikirla sendiri....

Realitinya,tahniah diucapkan kepada PDRM kerana telah melaksanakan tugas dengan cemerlang ketika menangani perhimpunan KOTOR  BERSIH 2.0 pada 9JULAI 2011 yang lalu...

pandu cermat jiwa selamat

Assalamualaikum,dan salam sejahtera..
Sebelum memulakan entri ni,segunung tahniah kepada
pasukan Malaysia XI kerana mempamerkan aksi yang terbaik
dalam perlawanan persahabatan menentang Chelsea
yang berlangsung di
 Stadium Bukit Jalil pada jam 8.45pm tadi.

Walaupun kalah namun semangat pasukan Malaysia
tetap membara untuk memecah benteng pasukan Chelsea
hinggala minit~minit terakhir perlawanan..
Syabas Malaysia..kredit to Ong Kim Swee..

Pandu cermat jiwa selamat..macam familiar 
saja tajuk entri ni kan..ya iyala..sama macam dalam iklan tu..
Saya mau kongsi luahan hati setelah menyaksikan
kejadian lori tangki berisi minyak kelapa sawit 
milik Kasah Transports terbabas lalu terbalik di bulatan
Bandar Sri Indah yang berlaku kira~kira pukul
12 tengah hari tadi..

Menurut saksi kejadian,

pemandu lori dari arah bandar ini cuba mengelak
melanggar lori lain dari jalan keluar bandar sri indah
namun terbabas lalu terbalik..
Pemandu pula terhumban ke tepi jalan(nasib tepi jalan)
dan tumpahan minyak membasahinya..
mangsa cedera di bahagian belakang dan tangan..
alhamdulillah mangsa tidak mengalami kecederaan yang serius...
Mangsa dibawa ke hospital apabila kereta ambulans tiba
setelah hampir 20 minit dihubungi..


 Berikut saya lampirkan foto~foto yang diambil ekslusif
dari tempat kejadian...










Terasa simpati melihat mangsa yang terbaring kaku
dengan badan berlumuran minyak kelapa sawit..
saya hanya mampu melihat dan berasa simpati...
saya berdoa agar mangsa segera sembuh..






 pasukan bomba dan penyelamat


jalan yang dipenuhi minyak mentah kelapa sawit

dan banyak lagi foto yang berbeza tapi biarla menjadi
simpanan sahaja..hehehe..

Pada pagi tadi sewaktu 
melalui bulatan jalan menuju ke Icebox
saya juga hampir kemalangan disebabkan 
pemandu kereta DMAX  di lorong kanan(di sebelah saya)
cuba memasuki jalan kuhara yang terletak disebelah kiri saya..
mujur saya sempat menekan brek awal..
Tahula kamu memandu kereta saiz besar..
jangan pulak membuli pemandu kereta sedan macam saya ni..Sepatutnya pemandu itu merancang terlebih dahulu kemana
destinasi yang hendak dituju dan memasuki lorong yang betul..
Jangan jadikan jalan raya seperti diri sendiri yang guna..
Setelah berlaku perlanggaran baru tidak mahu mengaku
kesalahan yang dilakukan..

Banyak pengalaman saya 
melihat kemalangan yang berlaku
di sekitar bandar Tawau ni..Pelbagai karenah yang
ditonjolkan baik dari mangsa mahupun pesalah..
Ada yang terang bersuluh sudah melakukan kesalahan,
tetapi cuba mengelak dengan mencari kesalahan orang lain..
Jika kaum Cina terkenal dengan tidak mudah mengalah..
Golongan wanita pulak selalunya berdiam diri..lebih rela
membawa kes ke pihak polis..
Yang lelaki pula terkenal dengan kaki buli..
Sudah salah tidak mahu mengaku..ha,ha,ha..
Jadi,senang cerita.
,lu jaga makan nasi sendiri..lu fikirla sendiri..

Nasihat kepada pemandu-pemandu seperti saya,

jaga keselamatan diri sendiri ketika memandu di jalan raya
elakkan memandu laju pada selekoh dan juga berhampiran bulatan.
fikirkan nyawa,kerana ia tiada gantinya,

fikirkan keluarga,kerana maut datang tidak diundangfikirkan harta,(untuk orang kaya je..)
dah tulis wasiat ke belum..nanti anak bini bercerai berai
kerana harta yang secubit rasa je tuh...wahaha
walaupun harta tidak dibawa ke kubur..
fikirkan nyawa orang lain,walaupun tidak kenal satu sama lain
dan
fikirkan dosa~dosa yang belum diinsafi,yang bakal dihitung
sebagai  bekalan ke neraka kelak!!subhanaallah..

Oleh yang demikian,jaga diri hiasi peribadi..
PANDU CERMAT JIWA SELAMAT!!!


20 July 2011

Kadar Zakat Fitrah Negeri Sabah Tahun 1432H/ 2011M

 
                                       ...sekadar gambar hiasan....

Assalamualaikum....

Semasa dalam perjalanan ke tempat kerja pagi tadi, terdengar dari speaker kereta melalui berita pukul 8  pagi bahawa kadar zakat fitrah bagi negeri Sabah tahun ini adalah RM 7.00 seorang..

Alhamdulillah tahun ini insyaALLAH aku diberi kesempatan lagi untuk melalui bulan Ramadhan,membayar zakat fitrah dan tentunya merasai nikmat hari raya bersama keluarga tersayang..

So,dalam kesibukan waktu di bulan Ramadhan nanti jangan pula lupa untuk menunaikan zakat fitrah..
difahamkan Pusat Zakat Sabah telah melantik lebih ramai amil dan wakil amil bagi memudahkan urusan pembayaran zakat fitrah(sorry~dalam berita tadi ada dinyatakan tapi oleh kerana saya memiliki SM<short memory> so terlupa sudah)

saya kongsi sikit tentang info zakat >>>




ZAKAT DARI SEGI BAHASA 
Zakat dari segi bahasa membawa maksud bersih,suci,subur,berkat,dan berkembang. Pengertian "bersih" dan "suci" dalam istilah zakat membersihkan harta dan membersihkan diri orang kaya daripada bersifat kedekut dan bakhil. Dalam erti kata yang lain ialah membersihkan diri daripada sifat dendam dan dengki terhadap orang kaya.

ZAKAT DARI SEGI SYARAK
Zakat dari segi syarak pula ialah mengeluarkan sebahagian harta tertentu diberikan kepada asnaf-asnaf yang berhak menerimanya setelah memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh syarak.

HIKMAH PENSYARIATAN ZAKAT
Tujuan dan pensyariatan ibadah zakat adalah bertujuan untuk :

1) Mengagihkan sebahagian kekayaan daripada golongan yang berada kepada golongan yang kurang berkemampuan.

2) Membersihkan diri pembayar zakat

3) Menyuburkan dan memberkati harta pembayar zakat.

4) Mewujudkan rasa bersyukur terhadap nikmat kekayaan yang dianugerahkan oleh ALLAH SWT kepada hamba-hamba NYA.

5) Memberi peluang kepada golongan hartawan untuk beribadat dalam bentuk mengeluarkan sebahagian harta mereka

6) Menyatukan umat Islam dalam urusan ekonomi dan kewangan.

7) Memberi masyarakat satu cara mengurus ekonomi dan kewangan yang diredhai oleh ALLAH SWT.

8) Melahirkan jiwa yang tenang dan tenteram kepada pembayar zakat.


Dalil pengwajiban zakat fitrah

"Dan dirikanlah kamu akan sembahyang serta keluarkanlah zakat dan taatlah kamu kepada Rasul supaya kamu beroleh rahmat "
(Surah An-Nur : Ayat 56 )


"Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah ,supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari ahklak yang buruk), dan doakanlah untuk mereka ,kerana sesungguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka,dan ( ingatlah ) ALLAH Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui"
( Surah At-Taubah : Ayat 103 )


"Dan (ingatlah wahai Muhammad),ketika Kami mengikat perjanjian taat setia dengan Bani Israil (dengan berfirman) : Janganlah kamu menyembah melainkan ALLAH,dan berbuat baiklah kepada kedua ibu-bapa ,dan kaum kerabat,dan anak-anak yatim serta orang miskin,dan katakanlah kepada sesama manusia perkataan-perkataan yang baik dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat. Kemudian kamu berpaling membelakangkan (perjanjian setia kamu itu) kecuali sebahagian kecil daripada kamu dan sememangnya kamu orang yang tidak menghiraukan perjanjian setianya"
( Surah Al Baqarah: Ayat 83)