01 July 2011

dekgaga caukna sibawa Wasaber

Pengenalan entri BOTM Jun 2011..

Saya berasal dari suku kaum bugis.terdapat pelbagai variasi slanga 
bahasa bugis dan yang saya gunakan ialah slanga Bone..
Oleh kerana saya tidak terlalu arif mengenai bahasa bugis,
mungkin terdapat kesalahan tatabahasa dalam entri saya ini.
Diharap mereka yang lebih tahu
boleh memberi tunjuk ajar dan nasihat..

Pertama kali buat entri bahasa bugis ni..

harap maklum jak ya..
so enjoy the entri!!
WSB


Tajuk:dekgaga caukna sibawang wasaber
         (tidak bosan dengan wasaber)
Latar tempat;bolanna indonkna Saveq
                      (Rumah ibu Saveq)

Bacho : Assalamualaikum Nure’.Engka la Saveq ibolae ka?
              (Assalamualaikum makcik.ada Saveq dalam rumah)

Mama: Walaikumsalam.Engka koro lilaleng kamarak na.
             Mattamak ni ko kaitai.                     
            (Walaikumsalam.ada,di dalam biliknya.Masukla pi lihat.)

Lilaleng bola(di dalam rumah)

Bacho:Assalamualaikum Saveq.

Saveq;Walaikumsalam.,wadede Bacho palekna.
           Tamakni.Ajakna ko masirik..
            (walaikumsalam,oh Bacho rupanya.
                          Masukla jangan malu~malu)

Bacho:Aga na piggauk sapusekku?(apa yang dibuat sepupu?)

Saveq;Dekgaga eyye.Online  bawang..(tiada ni,online  saja)

Bacho:Aga mu kaita tu ?.Macakka kukaita bha laona..
             (Apa yang ko lihat tu?.Menarik aku lihat)

Saveq:Ohh eyye..CRB aka Chat Room Box.(Ohh ini,crb)

Bacho;Aga yaro??(Apa itu)

Saveq: Chat Room Box yaro bolana sapook  Wasaber 
             maccarita  koro Ya maneng..
              (CRB tempat sahabat~sahabat Wasaber bercerita)

Bacho:Aga yatu Wasaber?(Apa itu Wasaber?)

Saveq; Wasaber yaro We Are Sabahan Bloggermania.
            Jajinna pada Sapulonna September Dua sebbu sappulo.
            Blogger~blogger pole sabah makbukk ei
             (Wasaber ialah We Are Sabahan Bloggermania.
               Dizahirkan pada 10.september 2010.
                           .Diilhamkan oleh blogger-blogger sabah)

Bacho; Aga melok dipiggauk Wasaber?
             (Apa Tujuan WASABER)

Saveq:Wasaber mellok na goppo maneng 
            blogger pole sabah ilaleng seddi bola.
            (Wasaber bertujuan menghimpunkan 
             blogger~bloger sabahan dalam satu rumah)
             -mak pakamassek lago~lagoe maneng.
              (mahu mengeratkan silaturahim)
             -Melok e makbbuk bola ko maccarita 
               ya maneng aga melokko paoo.
               (berkongsi apa sahaja)
             -makbuk tau macca IT.
                (menghasilkan generasi bijak IT)
             Wasaber too ulle mapaendre trafiik.
             Napa kaita URL blog~blog member
             (wasaber juga berfungsi meningkatkan trafik,

               dengan menyiarkan URL Blog-blog ahli berdaftar)

Bacho:Owh,mapakkoro ka laona..Maega la sapponu koro?
             (owh,begitu.Banyak la kawanmu sana)

Saveq;Ya iyala maega.Aga ku puji ilalaeng Wasaber,
            Namo dekna pada suku’e sibawa Agama’e,
            idi  manaeng mapadani sipulolo’e.
            Yamaneng makanja na tuli bantu~bantu
             (ya banyak.apa yang aku suka dalam wasaber,
              walaupun kami berbeza bangsa dan agama,
              kami ibarat 1keluarga,semuanya baik,
               dan saling tolong menolong
).

Bacho:Wadede.ko mapakkoro laona,
             mellokka too mattamak Wasaber
             (wah,kalau begitu,aku pun mahu ikut wasaber la)

Saveq:Dekgaga masalanna tuh..emmbuk ni ko seddi blog.
            matuk pi ko register  Wasaber
           (Tiada masalah tu..ko buat satu blog dahulu..

                                           pastu baru daftar wasaber)

Bacho:Owh matuk pi ko pakggurui iyak ya..wei,
          melokka maggobik ko maccule golok.
            (Nanti ko ajar aku ya..

              Sekarang aku mau ajak ko main bola sepak ni)

Saveq:Maga dek ko pao maellek..tega melok maccule
            (Kenapa tak beritahu awal.Dimana mau main?)

Bacho:Koro batu tellu.(di batu 10)

Saveq; Cinamppek yolok ya Bacho.Mellok ka log out yolok..
              (sekejap dulu ya bacho.mahu log out dulu..)

Bacho:Gatti~gatti waseng.Ko iko dekgaga caukna sibawa Wasaber.
            (Cepat~cepatla.kau tu tidak bosan dengan wasaber)

Saveq:of coz la..wahaha..once wasaber,always wasaber..


                                            ~Sekian~



WSB

17 comments:

nowriz said...

nice entri.. :)

p/s : dekgaga duit ku.. :)

Pink Diva said...

pndai aq skjap cakap bugis..hehehehe..

paham sikit,bab cousin belah bapa ada anak bugis kacukan..

Mohd Izzar said...

uii...smart la...

samizul.net said...

Yeahhh!!! Sempat juga siap aa, hua3..

Mantop2, ni pula Bugis Bone.. Ni Bugis yang dominan di Sabah atau ada Bugis yang lain? Ehe..

Menarik juga dialog. Spontan punya kejadian kah ni? Atau bagi dialog, minta mama terjemahkan? Muahua3!

Okay, terima kasih banyak ya atas kesudian untuk menyertai. Kamu semua antara yang supportive. Syukurlah bahasa ibunda ni dapat ditonjolkan oleh WSB melalui kamu semua. Bayangkan kalau ianya 'dipopularkan' oleh orang luar, yang bukan natif, aku rasa sungguh besar kemaluanku, ahaks!

Akhir kata, SELAMAT BERJAYA ya! Semoga bahasa-bahasa ibunda yang kita ada tidak akan pupus ditelan waktu. Yeahh! ;D

catherine- said...

wow!!

ebakk bah kau!

aku undi!

Amiirah Cassan said...

pergh ^__^ punya nda paham sepatah haram , mwakaka nice one sabek :)

Zurina J. said...

Sweet! I like it! :)

Zulkifly Omar said...

itu dia saveq.. yeah ada sudah.. hehe

saveqmm said...

nowriz:thanks..wakakaka iyak pun dekgaga money(bugis london sudah)

pink diva:trimas sebab sudi baca..saya pun bukan faham sangat kalau beliau speaking..hehehe

izzar:ma kasih..sudi baca...

saveqmm said...

bro samizul:thanks bro bagi peluang..tak pasti juga kalau bugis bone ni paling dominan di Sabah..Tapi yang pasti di Tawau ni memang bugis Bone paling banyak..dan slanga yang paling senang ditutur..

ni dialog spontan jak yang saya fikir.tiada yang menarik pun..sebab saya belum mahir dan fasih dalam bahasa ini..sekadar yang mampu saja la..ibu sebenarnya tak galakkan saya mendalami bahasa ni..tapi saya tetap jugak mahu belajar..hehe..tak apa jugak kan..

Ya,saya pun rasa malu juga jika tidak mengerti bahsa bugis ni.sebab rakan~rakan semua banyak yang bugis..jadi kalau mereka speaking tahula serba sedikit..kalau tak nanti 'kena jual'..hehhe

terima kasih sekali lagi..saya juga mengharapkan bahasa saya ni tidak pupus sebab kebanyakkan sekarng anak bugis kacukan..jadi kalau soal bahasa ini kebiasaannya mereka tak mengerti juga..

saveqmm said...

chaterine:terima kasih ya sudi baca..aq sangat hargai..

mira:bukan ko bugis kah mira..wahahhaa..thanks mira sudi baca

zurin:thanks..saya jambu tak??ahahha

Zoul;saya pun mau join gak..menarik bha ni..hihi..semoga berjaya Zoul..

Zulkifly Omar said...

hehe best join ramai2.. aku x paham langsung pun bahasa bugis.. hehe.. nice entry.. good luck juga!.. hehe

GaRy™ said...

wah!!.. ngam2 aq maw download ni lagu... hahaha~..

Atie said...

wah... x sangka ada member ugi... gud luck la... :)

saveqmm said...

zoul:sama kita bro..aq pun x faham bahasa ibunda ko..heheh

gary~salah tempat daa...

Atie~ugik to ko ga??ahahha..bnyk ayat salah kan..hehhehe

Pink Diva™ said...

Congrats bro for the winning. . :-D

Zulkifly Omar said...

saveq.. tahniah manang!!! yeah!!!