01 August 2011

7 info minda

salam ramadhan semua..
alhamdulillah kita semua dapat mengharungi
sekali lagi bulan yang penuh keberkatan,
bulan dimana kita mengambil kesempatan
untuk bermuhasabah diri,mengawal hawa nafsu,
perlakuan dan adab susila,
serta diberi peluang untuk melipatgandakan
pahala sebagai bekalan di akhirat kelak..
insyaALLAH..

okay,entri hari ini ringkas je..
malas nak buat panjang-panjang..
ada yang nak baca ke kalau buat panjang berjela..
emm harap ada la..

tapi entri ni sekadar menambah 
info dalam minda kita..
mungkin pada entri yang akan datang akan ada
7 info minda yang lain..sebab
sharing is caring...lagipun sekarang ni kan bulan puasa
tidak boleh la banyak sangat mengumpat merepek..
kan..kan..kan..

7 info minda hari ini

1. Ikan Jerung


alahai,gigi siapa ni...seramnya...
 
Jika ikan jerung membuka mulut bagi tempoh
yang lama ketika dalam air,haiwan ini akan
mati lemas kerana air akan masuk ke dalam mulutnya
pada kadar yang berlebihan..

tak sangka pulak ya ikan pun boleh lemas juga..konpius ni..hihi..


2. Planet Marikh


Marikh merupakan planet ke -4 dari matahari
dalam sistem suria..



Olympus Mons,
yang terdapat di Planet Marikh
merupakan gunung berapi paling besar dalam sistem solar



3.Singa


Ketika pemerintahan Kublai Khan,
masyarakat Cina menggunakan singa untuk berburu.
Mereka melatih singa untuk mengejar
dan menangkap haiwan liar termasuk seladang
dan beruang..Singa itu akan berada di samping
haiwan yang dibunuhnya sehingga pemburu tiba...



 4. Badak sumbu

ada ke badak sumbu colour macam zebra ni..


Tanduk atau sumbu badak bukan berasal
daripada tulang belulang,tetapi dari bulu-bulunya
yang berkumpul dan mengeras..


nasib baik la sifat bulu manusia tidak seperti ini.
kalau tak penuh satu badan dengan tanduk..


5.Hidung manusia


OMG!!! agakla juga korek tahi hidung sampai
tembus ke mata..terbaik~!!!!

tahukah anda,Hidung manusia
dikatakan dapat mengenal pasti 10 000
jenis bau yang berbeza..

''ehh apa yang bau semerbak ni,rasa nak pitam la"
''sori nak pakcik terkentut"kata pakcik selamba
''adoi pakcik,kalau nak melepas tuh,beritahu awal,
boleh juga saya terjun dari bas ni..''


6.Selat Inggeris

Datuk Malik Mydin melakar sejarah
negara di sini..

Setiap tahun,Selat Inggeris yang memisahkan 
England dan Perancis akan melebar 300 milimeter



7.Jeritan Manusia..

besarnya mulut dia ni..tenguk apa tuh cek jah oii.

Jika menjerit selama 8 tahun,7 bulan dan 6 hari
anda boleh menghasilkan tenaga yang cukup untuk memanaskan secawan kopi..

''mak,gas dah habis la..elektrik pun mati..adik
nak buat kopi ni..."

''cuba adik teriak kuat..kali air tu boleh panas''

adik:toinkkk..
.

13 comments:

sergeant keroro said...

nice info, baru tahu. hehe XD

saveqmm said...

selamat berpuasa bro..saya pun baru tahu.tu la share..

Freaky said...

hahaha menarik info2 ni.. lawak pun ada

echaRierie said...

yeahh..rajin2..bgs info ni..
tp yg hidung tue..adoi..sensitip hidung adalah..sejuk ja flu..haha

saveqmm said...

freaky:thanks..paling lawak tu pic hidung..wakaka..

echa:ehhe..sensitif ya..kalau flu bau kentut pun x perasan..ahahha

Diary oF Mine said...

hahaha... nice nice... sgt berinfo... :P
agak2 ada ka org jerit smpai 8 thun??? hilang owh suara... :D

alif haris said...

nice info bro .. follow here to0 :)

hazz death said...

.. nice info owh.. ble la jimat sket duit aku jih... xpyh bli gas sda...hoho.. suh adik2 ku jerit ramai2 jak.hoho

Fadzmie Mohamad said...

Yang last tu paling manang. Tapi sekurang-kurangnya kita tahu, jeritan tu pun satu bentuk tenaga juga. Kan? Haha.

Btw, selamat berpuasa, bos! ;)

GaRy™ said...

wuih... aq teriak jak la kalau maw panaskan kopi... hahahaha...

Aimifiqa said...

waaa. baru tahu info ini. thanks for sharing :)

Hidayah Shukor said...

owhh cam gitu rupanya...
pic hidung tu x brani tngok, seram.
hahaha..

salam,saya singgah membalas kunjungan dan follow jugak :)
Btw,slmt berpuasa~

SITI NOORNADIYANA said...

menjerit 8 tahun sbb nak panaskan kopi?? hahaha.

by the way, m'balas kunjungan & follow sini. :)