27 August 2011

tahajjud cinta

Assalamualaikum....salam sejahtera..

Semalam lepas terawih aku lepak depan tv..
ada mood mau nonton drama Melayu..
sebab biasanya kalau drama Melayu ni..
sangatla memboringkan..apa lagi yang dimainkan
di siaran tv kerajaan..
perghhh paling manang dia punya boring...

Tapi drama Tahajjud Cinta ini
dapat menarik minat aku..bukan sebab pelakonnya,
tapi jalan cerita yang berunsur Islamik,
serta mesej yang dibawa segar...
even banyak sangat konflik..
>>konflik la yang menghangatkan sesuatu drama<<

so tidak rugi kalau menontonnya..

kalau korang nak baca sinopsisnya,aku ada
selit di bawah ni...


Drama Tahajjud Cinta mengisahkan pengorbanan dua orang wanita, Citra Maisara (Fazura) dan Seri (Fouziah Gous) dalam memperjuangkan kebenaran, hak asasi dan reputasi kaum hawa. Berasal dari dua latar belakang yang berbeza, Citra merupakan anak perempuan kepada pasangan suami isteri yang merupakan peneraju sebuah syarikat gergasi.
Selama 5 tahun belajar di luar negara, ibu bapa Citra sama sekali tidak mengetahui bahawa anaknya yang dihantar ke London untuk mengikuti kursus Perundangan Sivil telah berhijrah secara rahsia ke Jordan untuk mendalami jurusan Perundangan Syariah. Di situ, Citra bertemu semula dengan kawan karibnya, Seri yang berkongsi cita-cita yang sama.

Perjalanan hidup mereka mula dihujani dengan pelbagai dugaan dan tekanan hebat setelah pulang ke pangkuan keluarga masing-masing di Malaysia. Sekembali di Malaysia, ibu bapa Citra sangat terkejut dengan perubahan dan kelulusan yang diperolehinya. Kecewa dengan tindakan Citra, ibu bapanya tidak merestui Citra yang berazam untuk meneruskan impiannya sebagai seorang peguam Syariah.
Namun, segalanya berubah apabila kakaknya, Emelda (Tiz Zakiah) terseksa akibat keganasan yang dilakukan oleh suaminya (Heryanto). Melihat kesungguhan Citra membela Emelda daripada penindasan suaminya, ibu bapa Citra akhirnya merestui perjuangannya.
Berlainan pula dengan nasib Seri, di mana dia terpaksa melupakan cita-citanya sebagai peguam Syariah. Di atas permintaan bapanya (Ahmad Tarmimi), Seri dipaksa berkhidmat di sekolah pondok At-Taqwa.
Ketaatan dan cinta kepada agama mampu mendorong seseorang melakukan perkara-perkara murni apatah lagi untuk melakukan sesuatu yang luar biasa. Berbekalkan naluri, cita-cita dan semangat 
perjuangan harmoni, tiada sempadan dan halangan yang tidak dapat direntasi mahu pun tentangan atau dugaan. Berlainan pula bagi cinta, yang berupaya mengubah mana-mana insan atau pegangan apabila ia dimanipulasikan oleh nafsu dan tipu daya. Mampukah dua orang wanita solehah menempuh onak dan duri disebalik hasrat murni kedua ibubapa mereka?

<<<<<<ini sinopsis aku main copy paste ja>>>>>>

madu 4 dalam tahajjud cinta~~

Saksikan drama yang menyentuh hati ini di TV3 mulai 8 Julai, setiap Jumaat 9-10 malam.


topsecret:..selepas Nur Kasih,inila drama fevretku...

1 comment:

sharul izam said...

mula x tgok...semalm tgok macm best...ahah