11 August 2011

sekisah aku dan ramadhan

''Saveq bangun....bangun makan sahur..''


''emmmm.....kejap..(sambil bangun hidupkan lampu bilik)..''


selepas 20 minit....


''Saveq bangunla..mau imsak sudah ni..ko tak mau puasa ka,atau ko diet taknak sahur??''


Baharula aku bergegas bangun turun ke tingkat bawah menatap masakan mak yang masih segar panas tu,mengurangkan sedikit rasa dingin di subuh hari...



sekadar peringatan..syukur dengan apa yang ada..
..kih..kih..kih..




Alhamdulillah dapat akak yang prihatin begitu..tak jemu nak menjaga adik-adiknya..kalau takda akak,mama pula yang bersusah payah kejutkan anak-anaknya...


kalau dapat akak yang buat tak endah jak..tapi mustahil la kan..akak mana yg tak sayangkan adiknya..


''saveq bangun..bangun makan sahur..''


''emmmm...kejap....''


selepas 30 minit..


''ala kak,napa tak kejutkan bangun sahur..kan dah lewat imsak ni..''


''peduli apa aku...ko tu yang susah betul nak bangun..nak salahkan orang pulak..padan muka''


terpaksa si adik menahan lapar dan dahaga tanpa tenaga dari sahur.....


Itu cerita yang tinggal dengan keluarga..jika yang merantau..mahu harapkan siapa?? kawan??
harap sangatla dengan kawan tu..last~last kawan pulak yang terlebih tidur..tak ingat nak bangun..mimpi menari dengan awek di taman bunga la tu..nanti dah sedar baru nak salahkan kita la pulak..


Macamla ko pernah merantau sendiri  Saveq..paling jauh  ko merantau sendiri pun area~area Tawau jugak.
Harap la nak merantau jauh~jauh sendirian..tapi sudah namanya jauh dari keluarga..jarak bukanla satu kepentingan..







Kejadian ni berlaku pada ramadhan tahun lalu..time tu aku merantau kunun..malas mahu balik rumah yang jauh tuh..so aku putuskan untuk menyewa rumah area bandar Tawau ni..

diringkaskan cerita,awal ramadhan ni memang semangat berabis la akak ni nak kejutkan bangun sahur..jam 3 subuh dia sound pakai speaker semulajadinya yang teramat power tu..almaklumla..orang Jawa..



'' iya mbak..kejap lagi bangun..''


pukul 3 subuh dia dah bergendang kat dapur tuh..entah apa yang dimasak oleh mbak tu..dia nak buat bbq kali..hahaha..
mau juga aku tegur,


''mbak,lebih afdal jika sahur dilewatkan''


tapi teringat badan mbak tu yang besar,suara lagila besar...maka aku diamkan diri je la lebih baik..takut dia terasa..(badan besar hati kecil..)


mbak tu masak sayur lodeh yang paling pedas di dunia..conform disahkan oleh Saveq..1st nampak sayur lodeh tu lemak berkrim disukai ramai..memang sahur paling semangat la time tuh..hingga 2-3 kali kuah sayur tu diangkut..sekali makan,terus migrain tahap tambling (istilah orang tawau<berguling-guling>)..


itu kisah awal ramadhan..petengahan ramadhan pulak..


''mana mbak ni,dah bangun ke belum?? jam 4 sudah ni ''
''belum bangun la tuh(sambil menunggu)''

sambil makan rempenyek dan minum air soya..




rempenyek




4.30 pagi,


''sah mbak ni dah sahur..tapi bawah penutup takkan teda makanan sikit pun..kebiasaannya ada dia tinggalkan lauk untuk aku''


''biarla...aku makan rempenyek ngan air soya pun jadila..aku pun malas nak masak nasi ni"


7.30 pagi..ketika bersiap nak pergi kerja


''masyaALLAH,mbak ketiduran loo..Saveq terbangun ka jugak tadi subuh''


''bangun mbak,cuma makan keropok sama minum air soya ja''


''kamu ni,napa tak bangunkan mbak..mbak dah ketiduran loo..''


aku berani tanya soalan cepu emas


''jadi mbak tak sahur ??''


''apa nak disahurkan kalau dah kelewatan,Saveq...sahur air liur jak la..kamu pun satu tak kejutkan mbak kenapa''.....

''sori mbak,assalamualaikum dah lewat ni mbak..aku jalan dulu ya.''



jawabku selamba sambil cepat~cepat berlalu...



ehh sapa awek ni...this is not my gf
im single okay...muahahha
ni pic aku search di google..
aku search vsoy je...
dah keluar pulak muka awek trep model ni..
nak kena bayar royalti ke ni???



7 comments:

sergeant keroro said...

standard berada kat rumah :P

saveqmm said...

sarjan:wakakka..sarjan x balik kampung ke??

GaRy™ said...

hahahaha... lucu kik... mbak tuh boleh pulak lambat bangun... hahaha.. penat kali dia... keh3..

alif haris said...

hehe okay la tu bro 2 3 hari update ..
daripada zack zuhairi berbulan hahah

saveqmm said...

gary:..penatla tuh..mbak tu pun tukang jahit kan..bnyk tempahan..

saveqmm said...

alif haris;..zack tuh femes sudah..tak le ikut...sekali buat entri komen sampai beratus...

mazeermohamad said...

sorry lewat komen.. hahaha! ko tinggal sama embak ka iyaa?? ada dia buatkan ko gado2 ka?? bahahahaha! :'P