28 January 2012

Puntianak di Menara Condong hanyalah rekaan


Majlis Perbandaran Teluk Intan (MPTI) menasihatkan orang ramai agar tidak mempercayai penyebaran imej puntianak yang kononnya dirakam di Dataran Menara Condong Teluk Intan di sini baru-baru ini.
Yang Dipertua (YDP) MPTI, Ibrahim Ahmad berkata, pihaknya percaya imej entiti tersebut yang sekarang ini berleluasa disebarkan di laman rangkaian sosial, Facebook dan blog tidak sahih dan sengaja disensasikan.
Beliau juga kesal dengan perbuatan tidak bertanggungjawab mereka cerita cuba mengaitkan imej puntianak itu dengan kisah seorang wanita yang kononnya membunuh diri dengan terjun dari tingkat atas Menara Condong Teluk Intan beberapa tahun lalu.
Wanita yang dikatakan mati membunuh diri itu hanya cerita sensasi yang sengaja direka-reka untuk mengelirukan orang ramai.
Saya kesal kerana penyebaran foto yang diragui keasliannya itu kerana ia boleh memberi imej negatif kepada Menara Condong Teluk Intan yang merupakan antara ikon pelancongan terkemuka Perak,” katanya ketika ditemui Kosmo! di sini semalam.
Sehubungan itu, Ibrahim berharap masyarakat umum dapat membuat penilaian dengan baik berhubung penyebaran imej puntianak terbabit dan tidak mudah terpengaruh dengan cerita-cerita mengarut itu..

#Masyarakat Malaysia kalau disorongkan dengan cerita merepek seperti ini pasti hangat diperkatakan sehinggalah ke kedai kopi..mengapa ramai yang tidak menyedari akan pengaruh negatif filem dan drama seram yang hangat dipertontonkan kepada umum..

Pelik juga semakin kreatif pengarah-pengarah di Malaysia ni,pandai mengimaginasikan situasi seram walaupun mereka sendiri tidak pernah mengalaminya..berdindingkan kisah pengajaran walhal lebih kepada keburukan..Alangkah berdosanya jika kanak-kanak terpengaruh lalu takutkan makhluk ghaib berbanding Allah s.w.t...Kini Islam hanyalah nama...Selamat berfikir....

No comments: