21 June 2011

ayah adalah segalanya..

Ayah,abah,bapa,walid,pak,baba,appa,lu tao,ambo,daddy,
father,chichi,abeoji,(apa yang aku merepek ni)..
ini antara nama bapa yang sering aku dengar 
kalau nak tahu bahasa lain sila rujuk google 
dan mereka yang mahir..

Semalam hari bapa..Ya,seluruh Malaysia menyambutnya..
Walaupun hari bapa tidak semeriah hari ibu,
namun kehangatannya terasa dengan ucapan,penghargaan
dan promosi yang dijalankan oleh pihak media.

Saya  dan sekeluarga juga tidak melepaskan peluang
untuk memeriahkan lagi hari ahad yang kurang ceria semalam.
Setahun sekali,tidak salah kan..

kek yang sempat dibeli..main beli jak..tak ingat nak tempah


Yang melucukan,saat menyanyikan lagu sebelum
kek dipotong..anak~anak buahku main hentam sahaja lagunya.
'selamat hari jadi atuk'!!..wahahaha..
budak~budak..tidak betah menyanyikan selamat hari bapa..
yang dorang tahu,hari jadi jak..
pedulikla korang..yang penting korang nyanyi..wahaha
nak harap aq...jadi penyanyi latar boleh la..


Yang tak syoknya,begitu enak aku merakam saat indah itu,
aku lupa pulak nak switch on video recording.
nah ngam(sesuai) la jugak..jempol!!(suka).
apa la yang ko fikir ni saveq,,ahaks..


ermmm...cerita pasal bapa ni..semua orang pun tahula kan
pengorbanan ayah ni..tak payah story la.
cuma teringat time dulu~dulu sewaktu aq masih 
beumur 7 tahun..


Kerja keras ayah tidak mungkin ku lupakan.Mencari nafkah
untuk mengisi rongga perut seadanya..ketika cuti sekolah,
ayah mengejutkan aku dan beberapa adik beradik 

yang lain,seawal jam 4.30 subuh..
untuk bersiap~sedia membantu ayah di tempat kerja
ayah dulu kerja tukang sabit kelapa sawit...
ingat senang ke nak sabit kelapa sawit tuh
dahla tinggi,sabit yang digunakan tuh berat,
panjang sangat hingga susah untuk diimbangi time 
hendak menjolok kelapa sawit tuh..
 Adik beradik yang lain membantu ayah
mengemas pelepah daun kelapa sawit,
menyorong buah kelapa sawit ke jalan utama,
dan kerjaku masa itu ialah
memungut setiap butir biji kelapa sawit yang 
tertanggal dari tandannya..


Setiap hari juga begitu..belum puas tidur sudah dikejutkan..
ada masanya aku tidak puas hati lalu buat perangai..
iyala..time itukan masih kecil lagi
belum tahu lagi betapa besarnya dosa melawan ibu~bapa
yang aku tahu,main cicit,main tapok~tapok(sembunyi2x)
main engkek(main lompat petak),main kayu lelek,
dan macam~macam lagi la..
sudah anak buat perangai,ayah pun naik bengang la
awal pagi dah beri mood tak baik dengan ayah..
nasib baik tak kena kayu api
kalau dikenang kembali memang lucuk la..


sudah dengan kenanganmu saveq..
orang tak ingin mau baca pun!!!!


Tidak dapat ku bayangkan jika ayahku tiada tatkala itu.
Entah bagaimana situasi kami sekeluarga 
dengan ketiadaan ayah..
Aku bersyukur kerana sehingga hari ini belum
pernah kehilangan ahli keluarga kandung..
tak pernah merasa akan saat kehilangan itu..
fantasinya aq tidak mahu merasakan itu semua..
sama sekali tidak mahu
namun realitinya harus ditempuh juga
bila~bila masa yang dikehendakiNYA..


Oleh itu,sebelum terlambat,hargaila ayah seadanya.
ingatla jasa dan pengorbanan ayah
ayah adalah segalanya..
lagu awan nano ini buat renungan bersama k..
( mengantuk tahap gaban sudah ni..night all)

7 comments:

mazeermohamad said...

Selamat hari bapa ayah! hahaha! ayah okay ka neyh?? hahaha! :'P

Korang check ni.. Tips Yang Sangat Berguna Untuk Blogger Baru!

puteraduyong said...

selamat hari bapa jugak ye...

kayrul-shah said...

salam kenal...singgah kembali..


selamat hari bapa jugak..sedapnya kek...terliur tengok

Diary oF Mine said...

i love my dad.. everyday was fathers day for me... hehehe.... bila tgk vc awan nano tu tringat jozan... ahaha... :P

samizul.net said...

d(^^,)

Aku pun mau kongsi kisah pasal Hari Bapa ni, ehe..

http://www.samizul.net/2011/05/hari-ibu-dan-bapa-bagi-mss.html

Baru ingat rupanya Awan Nano ni nyanyi Hafiz AF. Fikir Aizat, hua3.. XD

saveqmm said...

mazeer: ayah okay la..sihat je anakku..wahahaa

puteraduyong:thanks..selamat jugak..

kerul:salam kenal jugak..xmau bjabat tangan ke???hahahaha..kek dah habis dah..next time insyaALLAH hantr pakai post laju..

deri of mine:minat jozan la tuh..wahaha..aq minat jambu~jambu air..makan sama asamboi..enak...

bro samijul:ok aq datang guna jet...aizat time tuh kuruskan badan..jadi hafiz yang diberi lagu..wakakakaa

Diary oF Mine said...

deri of mine...??? bagus deri op mainn terus.. ahahha.... jambu x best!!